Zajímavosti o MC Donald’s

Přemýšleli jste se někdy nad tím, jak skutečně nezdravé jsou ty odporné pochutiny z fastfoodů, kterými se krmí hloupé obyvatelstvo? Inteligentní tvor by nikdy nic takového nepozřel, protože se nejedná o potraviny!

roland mc donald žerNedávno mě zase pár známých tahalo do MC Donalds. Pravdou je, že navzdory svému přesvědčení jsem jednoho zimního večera podlehl a nechal se pozvat na cheesburger.
Bylo to poprvé a naposledy.
Řeknu vám, že něco tak odporného jsem ještě nikdy nejedl. Tenkrát v zimě jsem si říkal, že to prostě zkusím (blbě mi bylo ještě 2 dny potom), tentokrát jsem ovšem odolal a jak pejsek raději počkal venku, až vyjdou ze dveří se svým nechutným a nezdravým nákupem. Po cestě během konzumace jsem se jim snažil trochu zpříjemnit chuť informacemi a poznatky o fastfoodech a jejich produktech, které jsou všeobecně známé z internetu.
Asi tak v půlce cesty jsem došel k poznání, že ten, kdo se stravuje v MC Donald’s a podobných sprostotách, tyto informace vůbec nezná. Začal jsem je tedy školit a náramně se bavil, jak celou skupinu strávníků chuť dokonale přešla a jedna holčina dokonce nedojedený kus čehosi vyhodila do koše a začala mě nenávidět :)

A protože se vždy někde najde Nevěřící Tomáš, sesumírujeme to všechno (nebo alespoň většinu toho, na co si vzpomenu) do dnešního článku.



Reklama

Nejprve na takový lahodný, bohatě obložený a šťavnatý burger musíte dostat chuť. Do své jídelny vás řetězec fastfoodů naláká na základě reklamy, kde vám ukáže výstavní obří kousky potravin. Pravděpodobně jste toto video už viděli, ale krásně se hodí k tématu a pokud navštěvujete fastfoody pravidelně, váš snížený intelekt se dokáže nad takovou banalitou jen povznést. O to je to více smutnější, že většina reklam jsou cílené právě na děti a na rodiny s dětmi.
Zajímavostí také může být, že na účelové vymývání mozků a propagaci toho všeho MC Donald’s ročně vynaloží přes 2 miliardy dolarů…

Je to nezdravé

mcdonalds unhappy meal ready
Hranolky, hamburgery, coca-cola, mléčné koktejly a smažené pokrmy nepatří zrovna mezi zdravou výživu. Údajně je až 48% z těchto potravin jen voda. O obsahu velkého množství tuku, cukru, soli a minimu vlákniny, vitamínů a minerálů snad není potřeba více diskutovat. Některé druhy a složení těchto potravin i přes svou mimořádně odpornou pachuť (kterou šikovně maskují a přebíjejí chemické omáčky a majonézy) snadno vyvolávají závislost a vážné zdravotní komplikace jak fyzického, tak i duševního charakteru. Ostatně o tom se můžete sami více dozvědět ve velice zajímavém a poučném dokumentu Super size me.

Trvanlivé

Jídla z MC Donald’s jsou nejenže nechutná a skutečně odporná, ale také dost zvláštní. Jedna hodně velká zvláštnost polotovarů z Mc Donald’s je jejich syntetická trvanlivost a schopnost si roky zachovat tvar a barvu. Na internetu jsou desítky testů, článků a fotogalerií dokazující to, že normální jídlo se vám po týdnu zkazí a zplesniví. Produkty z MC Donald’s tyto přírodní zákony dokonale ignorují a burger, který si koupíte dnes a položíte ho na kuchyňskou linku, bude úplně stejně vypadat i po mnoha letech.
Další velmi zajímavou (a dost nechutnou) zkušeností bude zjištění, co se s takovým nezničitelným hamburgerem stane ve vašem žaludku. Vědátoři z Periodic Videos udělali pokus a namočili burger do kyseliny chlorovodíkové.

Vliv na životní prostředí

Jestli jsem se nepřepočítal, tak je podle mcdonalds.cz v ČR 90 fastfoodů. Pokud se budeme opírat o informace uvedené hned v úvodu článku na priatelezeme.sk, tak se z jedné provozovny za jeden den vyprodukuje 64kg obalového odpadu (toho chemického odpadu, co nebozí strávníci snědí bude ale mnohem více) a to máme přes 23tun odpadků ročně!
Diskutuje se také o rychlém kácení a vypalování tropických deštných pralesů, které nahrazují nové pastviny pro dobytek.

Ještě vás nepřešla chuť?

Můžeme si také povědět něco o samotném masu z geneticky vyšlechtěných mutantů a způsobu „výroby“ (o chovu se v tomto případě asi moc mluvit nedá).
O původu a výrobě především kuřecího masa vyšel před časem zajímavý (i když možná trochu jednostranný) článek na Osud.cz. Nově jsou kuřátka pro MCD vykrmována gen-technicky manipulovaným krmivem.
Přitom by stačilo lidem ukázat, jak se vyrábí jejich oblíbená pochoutka. Nejlépe už od dětství, jako to udělal Jamie Oliver:

Co se týče hovězího masa, tak zvěsti o namleté celé krávě od kopyt až po rohy nejsou zase tak liché. V jednom kolečku masa, bývá maso až z tisíce krav! Pokud vám ještě není špatně a máte žaludek na to, dozvědět se přísady, výživové hodnoty i ty „Éčka“, které obsahuje takový Big Mac, tak pokračujte na superrodina.cz. Zde se dozvíte, že ani ta bulka není zrovna ideální potravina. Záhada nerozložitelných hamburgerů je objasněna na stránkách Svět Kolem Nás, kde je také zmínka o tom, že žádný inteligentní živočich hamburgerové pečivo nikdy nepozře, protože se nejedná o potravinu!

Samotná příprava a zpracování polotovarů ve fastfoodu je přímo vzor hygienické dokonalosti. Tedy alespoň co jsem zaslechl od lidí, kteří dělali brigády v McD, tak z vyprávění vím, že se tu na čistotu a pracovní postupy mimořádně dbá. Co je to ale platné oproti způsobům a praktikám na jatkách a ve skladech, které jsou zákazníkovu oku ukryty. Mrtvoly v podobě polotovarů se každé ráno kamiony rozvozí do sterilně čistých a nablýskaných lokálních provozoven. Desítky lidí tak mají práci a stovky kusů hloupé facebookové mládeže sem přijdou utratit kapesné od rodičů, aby jim pak mohl z ruky vypadnout prázdný kelímek a papírový obal na zem (přitom koš mají jen pár kroků).

A ještě tu pro vás mám jedno hodně zajímavé video, kde se „potravinový inspektor“ mikroskopem podíval na kuřecí nugetky od McDonalds. Našel v nich spoustu věcí, jen to kuřecí maso tam jaksi chybí…

Pár odkazů na závěr

Mc sickMcSpotlight – Anti-McDonald’s sajta se spoustou odkazů na mnoho materiálů a informací. Všechno je samozřejmě v angličtině, takový český výcuc toho nejpodstatnějšího je na stránce http://zemepredevsim.ecn.cz/archive/campaigns/mcd/mcd-letak.html

Článek budu postupně doplňovat dalšími odkazy a informacemi.
Zjišťuji, že nedokáži naráz sepsat článek o něčem tak nechutném, jako jsou americké fastfoody. Je toho najednou trochu moc a během psaní článku se mi vybavuje ta odporná syntetická pachuť toho hnusného cheesburgeru a slizké okurčičky vevnitř. Když kvůli Mc Donald’s trpí miliony zvířat, proč bych měl trpět i já? Nebudu proto riskovat, nerad bych se u toho poblil…
MCD recycle

3 thoughts on “Zajímavosti o MC Donald’s”

  1. Já se v MC Donaldu moc často nestravuji, asi tak jednou až dvakrát za půl roku, když se někam jede a nejsnadnějším způsobem, jak se najíst je MC Donald tak tam prostě zajdu, koupím si nějaký ten Big Mac, sním to, obaly vyhodím do koše (ano i takovej zmrd co jí u MC Donaldu ví co je to koš!!!) a jdu pryč. To jídlo mi, mimochodem, (stejně jako většině lidí, kteří nemají žádné komplexy) docela i chutná, a i když to samozřejmě není nic extra, ale na stupnici, kde 10 je nejlepší bych dal jídlu od McDonaldu 7. A teď k těm tvým bodům. Je o nezdravé, no kurva, že je, tak je to přece Fast Food, taky tam nežeru každý týden, že jo? Trvanlivé, nevím jaká je tvá představa o mletém mase a housce na hamburgery, ale pokud se to vysuší (, což když se podíváš pořádně autor pokusu skutečně s masem udělal a housku použil dokonce úplně jinou než Mc Donald (maso možná taky) tak se to nemůže zkazit. Nevim co se mi s hamburgerem stane v žaludku, když si ho prorvu krkem celý najedou, ale zato vím, že když ho rozkoušu jako každý jiný tak mi to žádné zdravotní komplikace nezpůsobuje a strávím ho stejně, jako každé jiné jídlo. A položka vliv na životní prostředí je ze všeho nejlepší. Která velká firma na potraviny asi neškodí životnímu prostředí?

  2. osobně taky jídlo v McD nevyhledávám, když chci hamburger, tak si jej udělám doma na grilu a nemusím vyhazovat nechutné okurky apod, co mi na hamburgrech od MD nechutná… naopak třeba shake si jednou za čas dám. MD má velkou výhodu, že je standardizovaný, takže pokud si někde v tramtárii a nejsi si jistý kvalitou jídla, představuje paradoxně MD záruku „kvality“.

  3. Já jsem u McD nejedl již několik let a vím proč. Není to pro mne jen otázka stravovací politiky, zdraví ale i financí. Za jejich grandiózní menu zaplatím 200-300 Kč a stejně mám hlad. Za tyto peníze si mohu koupit kvalitní oběd v restauraci a nebo pokud pospíchám tak si mohu koupit celozrnné rohlíky, šunku, zeleninu atd. Jenže celá ČR chodi do McD jako do kostela. Je to takový český rituál, kde si někteří připadají jako lepší než ti ostatní. Fastfoody jsou zlo = staly se symbolem lepšího jídla ač je to právě naopak. Chápu, že když si někdo dá 2x týdně tak mu to moc neudělá, ale já se tomu raději vyhýbám a v restauracách či fastfoodech nejím. Není nad domácí stravu, kterou neošidíte a víte, co jste tam dali – to se týká i připravované svačiny. Každý z nás ví, co je zdravé a co ne. Ono to pak je vidět na lidech ve stáří – jak jste se chovali ke svému tělu a jak jste ho krmili, to vše se po čase projeví. Větší metla než McD je přemíra konzumace vepřového masa, ale to v ČR nikomu nevysvětlíte, protože MASO je gastronomické zlato pro většinu lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..